D’n Toren

Reserveer dit appartement

Contactloos in- en uitchecken

U kan contactloos in- en uitchecken middels een code die wij u per mail versturen. Met deze code kunt u uw hele verblijf uw deur openen.

Compleet ingerichte keuken

Deze is voorzien van een
2-pits inductie, combimagnetron, koelkast met vriesvak, Nespresso apparaat voor cupjes, waterkoker en alle noodzakelijke keukenbenodigdheden.
mindervalide

Mindervalide

Appartement ’t Dommeldal is geschikt voor mindervaliden. De badkamer is ruimer en zonder douchewand. Bed op begane grond mogelijk.

Vloerverwarming en airco

Onze badkamer en huiskamer zijn voorzien van vloerverwarming. De slaapkamer is voorzien van airco.

Dubbele boxspring 90 x 210

2 Losse bedden met 2 losse dekbedden.
Bedden staan op de 1e verdieping.

Auto

Parkeren is gratis voor uw huisje.
fiets

Fiets

We hebben voor 
uw kleine boodschappen een fiets te leen. 
(maximaal 1 uur)

Wifi

Gratis Wi-Fi in onze appartementen en koffiehoek.

D’n Toren

Rond het jaar 1000 werd er in Eerschot naast de Dommel een stenen kerk gebouwd. Zo halverwege de 15e eeuw bouwde men hier een gotische kerk met toren. Zo’n ruim honderd jaar later werd de kerk door de Spaanse troepen in de as gelegd. Begin 17e eeuw werd er met de herstelwerkzaamheden een koperen knop op de toren gebouwd. Vandaar de naam ‘Knoptoren’. Na de vrede van Munster moesten de Katholieken de knoptoren verlaten, en werd de kerk in de Franse tijd bezet door het Franse leger. Toen het Franse leger over de grote rivieren trok kwam er vrijheid van godsdienst en werden de meeste kerken in Brabant terug gegeven aan de Katholieken. In Sint-Oedenrode ontstond een felle strijd: immers, er waren twee kerken – de Odakerk in het centrum en de Knoptoren in Eerschot. “Den Haag” vond, dat protestanten en katholieken elk een kerk mochten hebben.

Ondertussen had een grote storm in 1800 er voor gezorgd dat de knop van de toren is gevallen en daarmee het dak van de kerk vernielt was. Zowel de Katholieken en de Protestanten wilden niet voor de kosten van de renovatie opdraaien. Tijdens een rechtzaak werd besloten dat de grote groep Katholieken de Odakerk in Sint-Oedenrode kreeg en de Knoptoren werd toegewezen aan de protestanten. 

Omdat de hervormde bevolking in Sint-Oedenrode erg klein was en niet voor een gehele renovatie kon zorgen werd de kerk gesloopt en werd er het huidige kerkgebouw gebouwd. In de plaats van de vroegere knop werd op de toren een lantaarn geplaatst. Deze zien we vandaag de dag nog. Vandaar dat in de volksmond de kerk nog steeds ‘de Knoptoren’ wordt genoemd. 

In 1926 is de Knoptoren gerestaureerd en dat gebeurde opnieuw in de jaren 1958-1959. Alle acht stijlen van de lantaarn bleken inwendig grotendeels weggerot. In de toren hingen drie klokken, die in 1942 door de Duitsers werden meegenomen. Na de bevrijding is de grootste klok teruggevonden en weer in de Knoptoren opgehangen. Als men door de poort op het kerkhof kijkt, ziet men de vroegere toegangsdeur naar de hervormde kerk. Deze is niet meer in gebruik, want sinds de laatste restauratie van het kerkje in 1968-1969 is de toegang van de kerk weer via de toren, zoals dat in de tijd voor 1808 het geval was.