Over ons

Wij zijn familie van Heesch en wonen sinds 1995 met ons gezin op de Pannehoef, het ouderlijk huis van de man des huizes. We hebben veel verschillende soorten vee gehad waaronder melkkoeien, vleesvee en jongvee.

Toen onze oudste dochter thuis kwam zitten i.v.m. corona is zij in 2020 begonnen met ’t Koffiehoekje aan het Bolckpad. Eerst heel simpel, een kastje met daarop de koffiepot, daarna wat uitgebreider met onze ‘koffiekar’ met een ‘echt’ terrasje. Dit allemaal op basis van zelfbediening. Veel mensen reageerden enthousiast en vonden al snel de weg naar onze lekkere koffie en ijsjes. Van het één kwam het ander en zo ontstonden de plannen voor Hoeve Den Bolck. Een écht koffie en thee terras met zelfs een biertje of wijntje waar je ook bij minder mooi weer lekker binnen kan zitten.

En dat is nog niet alles! Je kan zelfs overnachten!
We beschikken over vijf aparte appartementjes, elk voorzien van een gezellige woonkamer en een volledig ingerichte keuken. Op de eerste verdieping bevindt zich een comfortabele slaapkamer waar u zich meteen thuis zult voelen. Elke ochtend kunt u wakker worden en genieten van een heerlijk kopje koffie op uw eigen terrasje, terwijl u de opkomende zon aanschouwt.

Waarom de naam
Hoeve Den Bolck?

Als we de geschiedenisboeken van koster A.C. Brock mogen geloven, heeft hier vroeger ook het leengoed Hoeve Den Bolck gestaan, dat toen ook wel de Pannehoeve werd genoemd. Hij vermoedde dat het oorspronkelijk het stamhuis was van een oud-adellijk geslacht: Van den Bolck. We hebben hier ook het familiewapen van gevonden en vonden het leuk om dit weer te verwerken in ons logo. Vandaar dat ons logo de vorm van dat familiewapen heeft en het symbool boven het raampje verwijst naar een van de drie molens in het logo. Op een andere foto wordt het Hoeve Ten Bolck genoemd. Koster Brock vermoedt ook dat er vroeger een kasteel of slotje heeft gestaan door de aanwezige grondlagen van een zwaar gebouw. Ook heeft hij het over ‘voerende in een goud veld drie blauwe molenyzers’, misschien een verwijzing naar het wapen?

Het is natuurlijk niet voor niets dat het fietspad langs de Dommel het Bolckpad is genoemd. Rond 1923 komt het goed in handen van Lambertus van de Ven Antoniuszoon, gehuwd met Josina van Heesch. Hij verkoopt het circa 1938 aan Adrianus van Heesch en Geerdina Kapteijns. Tussen 1920 en 1940 woonde dit echtpaar Van Heesch met hun kinderen op huisnummer D 201. Wij denken dat ze de boerderij eerst gepacht hebben van oom Bert van de Ven, die woonde waar vroeger het tuincentrum De Bever was; nu ligt daar de A50. Richard’s opa heeft de boerderij gekocht rond 1957. In 1965 heeft zijn vader de boerderij overgenomen, waarna Richard in 1996, na zijn overlijden, de boerderij heeft overgenomen.

Historie van onze appartementen

D’n Toren

Rond het jaar 1000 werd er in Eerschot naast de Dommel een stenen kerk gebouwd. Zo halverwege de 15e eeuw bouwde men hier een gotische kerk met toren. Zo’n ruim honderd jaar later werd de kerk door de Spaanse troepen in de as gelegd. Begin 17e eeuw werd er met de herstelwerkzaamheden een koperen knop op de toren gebouwd. Vandaar de naam ‘Knoptoren’. Na de vrede van Munster moesten de Katholieken de knoptoren verlaten, en werd de kerk in de Franse tijd bezet door het Franse leger. Toen het Franse leger over de grote rivieren trok kwam er vrijheid van godsdienst en werden de meeste kerken in Brabant terug gegeven aan de Katholieken. In Sint-Oedenrode ontstond een felle strijd: immers, er waren twee kerken – de Odakerk in het centrum en de Knoptoren in Eerschot. “Den Haag” vond, dat protestanten en katholieken elk een kerk mochten hebben.

Ondertussen had een grote storm in 1800 er voor gezorgd dat de knop van de toren is gevallen en daarmee het dak van de kerk vernielt was. Zowel de Katholieken en de Protestanten wilden niet voor de kosten van de renovatie opdraaien. Tijdens een rechtzaak werd besloten dat de grote groep Katholieken de Odakerk in Sint-Oedenrode kreeg en de Knoptoren werd toegewezen aan de protestanten. 

Omdat de hervormde bevolking in Sint-Oedenrode erg klein was en niet voor een gehele renovatie kon zorgen werd de kerk gesloopt en werd er het huidige kerkgebouw gebouwd. In de plaats van de vroegere knop werd op de toren een lantaarn geplaatst. Deze zien we vandaag de dag nog. Vandaar dat in de volksmond de kerk nog steeds ‘de Knoptoren’ wordt genoemd. 

In 1926 is de Knoptoren gerestaureerd en dat gebeurde opnieuw in de jaren 1958-1959. Alle acht stijlen van de lantaarn bleken inwendig grotendeels weggerot. In de toren hingen drie klokken, die in 1942 door de Duitsers werden meegenomen. Na de bevrijding is de grootste klok teruggevonden en weer in de Knoptoren opgehangen. Als men door de poort op het kerkhof kijkt, ziet men de vroegere toegangsdeur naar de hervormde kerk. Deze is niet meer in gebruik, want sinds de laatste restauratie van het kerkje in 1968-1969 is de toegang van de kerk weer via de toren, zoals dat in de tijd voor 1808 het geval was.

‘t Dommeldal

Het Dommeldal is een prachtig natuurgebied in Sint-Oedenrode. Het gebied dankt zijn naam aan de Dommel, een rivier die door dit landschap kronkelt.
Het staat bekend om zijn gevarieerde landschap, dat bestaat uit beekdalen, weilanden, bossen, moeraslanden, en bloemrijke graslanden. Het Dommeldal is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die door het gebied lopen, zoals het “Ommetje Dommelbeemden”, een korte wandelroute die de schoonheid van het gebied laat zien. Langs de Dommel zijn ook tal van historische bezienswaardigheden, zoals watermolens, boerderijen, en landgoederen die bijdragen aan de culturele waarde van het landschap.

De Hazenputten

Het natuurgebied ‘de Hazenputten’ ligt in het Vressels Bos. 
Dit is een begrazingsgebied voor de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony’s. Deze zijn hier speciaal gebracht om de heide in stand te houden. Zonder begrazing groeit de heide dicht. Sterk als ze zijn, brengen ze hier ook de winter door. Het hele jaar hebben ze genoeg te eten en mogen ze niet worden bijgevoerd. Je kunt hier prachtig wandelen en raakt niet uitgekeken in dit gebied. Voor mountainbikers is het ook een favoriet gebied.

Bij de Hazenputten vinden we ‘Hoeve museum Strobol’ In het museum zijn talloze voorwerpen uit het vroegere dagelijks leven te vinden, waaronder tractoren, automobielen, ambachtelijk gereedschap en huishoudelijk gerei, gerestaureerd met inzicht, liefde en zorg voor traditie.

De Moerkuilen

De Dommelbeemden is een natuurgebied bestaande uit lage graslanden gelegen in het dal van de Dommel. Hier vinden we drassige hooilanden (beemdgronden) en weilandjes omringd door knotwilgen en elzen. Sinds de late Middeleeuwen worden de beemden al op dezelfde manier gebruikt. Op de hoger gelegen zandgronden worden graanakkers ingericht. Het kwelwater dat uit de diepte van de Veghelse formatie omhoogkomt, blijft in de lagere beemden staan. Die gronden zijn geschikter voor begrazing en om te hooien.
Tot in de jaren 60 in de Dommel vervuild door zinkfabrieken op de landsgrens en afvalwater uit de steden. Door inspanningen van Nederlandse en Belgische natuurbeschermers werd de natuurwaarde van het gebied verhoogd en zuiveringsinstallaties verbeterden het water. Op dit moment is de Dommelbeemden een beschermd natuurgebied.

In de Dommelbeemden vinden we de Moerkuilen, een veenplas die is ontstaan door vroegere turfwinning. De plassen zijn erg visrijk en trekken veel watervogels. Rondom vindt je verschillende soorten waterlelies, fonteinkruiden, slangenwortel en zeggensoorten.
Bij de Moerkuilen zijn sporen gevonden van kleine vermoedelijk kortstondige nederzettingen die dateren uit 6100 v. Christus. De resten zijn achtergelaten door kleine groepjes mensen die in deze streken rondzwierven. Op een informatie bord bij het Kapelletje is meer te lezen over vroegere opgravingen rondom het Everse akkerpad. 

Over het fietspad en het Everse akkerpad loop je naar het natuurgebied. Op de route vind je onder andere een uitkijktoren en een klein kapelletje.

D’n Beemd

Zoals wij vroeger het stuk grond aan de andere kant van de Dommel noemde. Afkomstig van de Dommelbeemden. De term “beemden” verwijst naar laaggelegen graslanden die langs rivieren te vinden zijn. In de Dommelbeemden zijn deze graslanden vochtig en bloemrijk, wat ze ideaal maakt voor een diversiteit aan flora en fauna. De Dommelbeemden hebben een belangrijke rol in het waterbeheer in de regio. De graslanden langs de Dommel fungeren als een natuurlijk retentiegebied dat overtollig water kan opvangen tijdens hoge waterstanden, waardoor overstromingen worden voorkomen. We zijn dan minder goed bereikbaar, maar de foto’s die je dan kan maken zijn geweldig.